Kubotan sí, kubotan no

Kubotan

En primer lloc i abans de dir res em declaro en contra de qualsevol tipus de violència, sigui la d’un manifestant agredint per l’esquena a un policia o sigui un agent estobant indiscriminadament a manifestants.

Dit això, parlem del que tant es parla aquests dies, el ja famós punxó dels Mossos d’Esquadra, el kubotan.

Segons la Wikipèdia el kubotan (també conegut com kubaton) o clauer d’autodefensa és una arma que té el seus orígens en les arts marcials, es fa servir per puncionar en determinades àrees sensibles del cos i d’aquesta forma causar dolor sense ferida. Jo no hi estic del tot d’acord, perquè això de que no causa ferida es més que discutible pel que comento més endavant.

Ja sabem que és, ara doncs, analitzem si és reglamentaria. Des d’un principi el Departament d’Interior va dir que si que ho era, però fa poc el secretari de Seguretat Pública Joan Delort ha reconegut que és un estri que no està inclòs dins del reglament d’armes.

Així que queda clar que per molt que el Departament digui que l’ús d’aquest estri per part del cos de Mossos d’Esquadra no és antireglamentari el punxó no és reglamentari, no hi pot haver discussió. Si no consta al reglament -i no hi consta- és impossible que ho sigui.

L’altre tema candent també té a veure amb els termes utilitzats. Els Mossos vinga tossuts a dir que no és una arma, ja que té una punxa comparable a la d’un bolígraf. Que si estri, que si eina, o ja posats, objecte de decoració.

Per aclarir-ho, res millor que tirar de diccionari. Definició d’arma i arma blanca:

arma: Instrument per a atacar o defensar-se.

arma blanca: Arma de mà que fereix amb la punta o amb el tall.

Jo diria que queda bastant clar: és un instrument per atacar o defensar-se? Sí. Per tant és una arma. Pot provocar ferides amb la punta? Sí. Doncs també és una arma blanca. No hi veig dubte possible.

I per últim es discuteix si és legal o no. El primer fet a tenir en compte és que cap cos policial més a l’estat espanyol l’utilitza i la immensa majoria dels europeus tampoc, així que ja d’entrada o no és gaire útil o no veuen gaire clar fer-lo servir.

Però per determinar si és legal o no, la única forma és consultant la llei. El reglament espanyol d’armes que és vigent a tot l’estat i que es pot consultar a la web d’Anarma indica el següent:

Reglamento de Armas - Capítulo Preliminar - Disposiciones generales

Sección 4.ª Armas prohibidas

Artículo 4.

1. Se prohíbe la fabricación, importación, circulación, publicidad, compraventa, tenencia y uso de las siguientes armas o de sus imitaciones:

[a, b, c, …]

h) Las defensas de alambre o plomo; los rompecabezas; las llaves de pugilato, con o sin púas; los tiragomas y cerbatanas perfeccionados; los munchacos y xiriquetes, así como cualesquiera otros instrumentos especialmente peligrosos para la integridad física de las personas.

La última frase de l’apartat h del punt 1 de l’article 4 de la secció d’armes prohibides, és la clau per esbrinar si el kubotán és o no legal.

Que és un instrument ho tenim clar, el dubte seria si és perillós per a la integritat física de les persones. I com s’especifica al manifest que han redactat en contra del kubotan ho és. O és que no és perillós per a la integritat física un cop de punxó al cap? o a les costelles? Segons diuen pot causar greus lesions al fetge o pulmons, per exemple.

En això com en tot, el millor és consultar un expert. Raimundo Rodríguez Benítez, monitor i especialista en armament policial diu en el document Fundamentos y aplicaciones en la defensa personal policial que aunque no se especifica nada del kubotan en la ley de armas y explosivos, hay que tener en cuenta que puede estar considerado como un arma prohibida dentro del apartado de armas prohibidas.

Tot plegat situa el quid de la qüestió en si l’arma és perillosa per la integritat de les persones. Jo considero que sí, o sigui que de legal res de res. Per mi: kubotan NO.

Us recomano llegir el document de l’expert que he enllaçat, realment s’hi aprecia que es pot arribar a fer amb un punxó d’aquests, quines tècniques s’utilitzen i quin mal pot arribar a causar.

I pels que no sapigueu de que va la cosa del punxó aquest us podeu posar en situació podeu llegir la notícia que precedeix la polèmica.

Deixa el teu comentari

Has d'identificar-te per escriure un comentari.