No tindràs una casa en la puta vida

No tindràs una casa en la puta vida

Doncs sí, així de cru és el que ens diuen, que no tindrem una casa pròpia en tota la nostra punyetera vida.

Probablement per a molta gent això no és res necessari, s’hi pot estar molt bé de lloguer, no ho nego. Però, per a mi que no tinc casa pròpia i m’agradaria tenir-ne, cada cop que penso en habitatge em ve un fort mal de cap.

Deu ser pel fet de voler tenir la seguretat de que és teva i hi pots fer el que vulguis, o que allò que hi inverteixis és per tu i no se’n aprofitarà un altre quan et facin fora, però el fet és que a mi m’agradaria tenir casa.

I posant per exemple el meu poble, la cosa està força difícil sinó tens un bon raconet i estàs preparat per afrontar més de 30 anys d’hipotèca. Fins ara a Vinyols i els Arcs hi viviem unes 1.300 persones, però en pocs anys -quan acabin el que s’està construint i el que està previst- calculo que com a mínim doblarem la població. Això ha fet que els preus siguin dels més cars de la zona, i com reflecteix una petita enquesta, sembla que el joves del poble que no tenen alguna propietat de la família per anar a viure estan prou amoïnats.

Per tot això, quan el cap de setmana passat a Barcelona em van donar l’adhesiu que veieu a la imatge, gràcia no em va fer. Però el que anuncia aquesta publicitat és precisament una manifestació en contra d’aquests problemes que afecten a l’estat espanyol, i no cal dir que de forma molt important a Barcelona i tota la costa catalana.

És una manifestació en contra de la causa d’aquest problema: la especulació i la corrupció; que són els factors que han creat aquesta bombolla inmobiliària, la qual desitjo que rebenti ben aviat esquitxant de pèrdues a tots els podrits.

Us copio la convoctòria, per a qui vulgui passar un cap de setmana per la metròpoli catalana:

MANIFESTACIÓN:
18H Plaça Catalunya
(acciones, camiones con sound system, performances, música en directo, karaoke antiespeculación y mucho más)

SÁBADO POR LA NOCHE
(Al finalizar la manifestación):

Montaje del campamento (no olvides tu tienda de campaña)
Pase de vídeos sobre la situación de la vivienda
Cena y música en vivo

DOMINGO POR LA MAÑANA
11h Desayuno vigorizante con chocolate y churros

Infopoint (todo lo que siempre quisiste saber sobre el problema de la vivienda: documentos, consulta con expertos, consejos y punto de contacto con la asamblea por una vivienda digna de Barcelona)

La organització té pàgina oficial i també una d’especial per a Barcelona. I seguint en la meva tossuda mania de criticar allò que no m’agrada, no m’estaré de queixar-me per no trobar la pàgina en Català. A excepció de dos apunts tot està en Castellà.

Sembla que és molt difícil fer pàgines bilingües de veritat, com es pot comprovar amb d’altres exemples, i crec que és un error si es busca tenir el màxim poder de convocatòria. Si jo vulgués que el màxim de gent llegís, visités i s’interessés per una pàgina, la faria en Català, Castellà, i si cal Anglès, a no ser que tinguis clar que només t’interessa captar una part dels possibles visitants.

De totes formes, això és una iniciativa d’un grup de gent que col·labora voluntàriament i amb bones intencions, així que suposarem que ha sigut per falta de temps i mitjans, i no per manca de voluntat. Els desitjo molta sort en els actes previstos.

Actualitzat el dijous, 7 de Desembre de 2006: la gent de V de Vivienda m’avisen amb un comentari que el 23 de desembre tornen a la càrrega felicitant el Nadal amb una nova manifestació, tot el meu suport a aquesta protesta contra una situació insostenible.

5 comentaris a “No tindràs una casa en la puta vida”

 1. Pep ha dit:

  Només un petit incís sobre la vivenda de lloguer. Tu parlaves de que la gent vol tenir alguna cosa seva i que no volien que les seves inversions s’acabessin perdent en canviar de pis. Jo també afegiria que les quotes de lloguer s’estan igualant amb les quotes hipotecàries. És a dir, acabes pagant el mateix cada mes, però amb la diferència que al cap d’uns anys (molts!!), els hipotecats tenen pis i els que van de lloguer només tenen les butxaques buides.

  I ara una reflexió provocada per, i que alhora provoca insomni. Les hipoteques a 30 o 40 anys estan calculades per 2 sous: un se’n va íntegrament a pagar la hipoteca i l’altre a mantenir la parella (menjar, impostos, etc). Per als solters, o s’inventen la hipoteca a 80 anys, o més val que anem pensant en jubilar-nos a casa dels pares, no?

 2. Utopiq ha dit:

  Totalment d’acord amb el que comentes de la comparació de preus. Però cal tenir present una cosa, l’EURIBOR està pujant a marxes forçades, el Banc Central Europeu té clar que la tendencia a seguir serà continuar pujant el preu del diner. O sigui que pot ser que la hipoteca torni a distanciar-se en preu del lloguer, ja veurem.

  Pel que fa als solters ho tenen facilíssim, els que conec que s’han independitzat tots han fet el mateix: viure en grup, o sigui anar de lloguer amb amics o coneguts. O això, o te’n compres un de 20m2.

 3. Laura ha dit:

  Estoy totalmente de acuerdo, suben y suben y cada vez nos ponen las cosas tanto a los jovenes como a los que no son jovenes, muy pero que muy dificiles. Despues hacen enquestas los del estado, y sale que un gran porcentaje de jovenes seguimos viviendo todavia en casa de nuestros padres, ¿pero y que podemos hacer si no? Creo, que una solución no es alquilar una casa con unos amigos para que salga más economico, porqué a fin de cuentas, eso no es más que una solución temporal.

 4. Utopiq ha dit:

  Doncs sí Laura, si marxes de casa és perque vols tenir una llar pròpia. Deixar de compartir casa amb els pares per haver de fer-ho amb amics o coneguts no és la solució ideal, en tot cas com dius tu, temporal.

 5. Generació d’informàtics menja-marrons | utupia ha dit:

  […] Hem entrat al mercat de l’habitatge en el pitjor moment. Quan els preus eren raonables no podíem ni pagar l’estora d’entrada a casa i quan hem pogut estalviar i hipotecar el nostre futur (mai més ben dit) hem hagut de comprar pisos de 40m2 o esperar la gran hòstia cada final de mes. Tota una generació d’alcaldes i promotors sense escrúpols poden conduir un Porsche per anar al Port a buscar la llanxa gràcies a nosaltres, de res. […]

Deixa el teu comentari

XHTML: Pots utilitzar aquestes etiquetes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>