Defensem l’escola en català!

Defensem l'escola en català!

Vinyeta realitzada per a il·lustrar el següent text, redactat per Dolors Requena i publicat al número 149 de la revista local de Vinyols i els Arcs, El Replà, en suport de la campanya en defensa de l’escola en català.

No deixem que la indiferència ens mati

El procés contra el català com a llengua de l’escola no s’atura

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha començat el procés judicial per matar la immersió lingüística

A la societat catalana hi podem trobar parlants de més de dues-centes llengües. El nostre sistema educatiu garanteix la integració i la igualtat d’oportunitats per a tots els seus nens sense importar on hagin nascut ells o els seus pares. N’han vingut del Marroc, de Romania, d’Ucraïna, del Paraguai, del Pakistan… però tots són, al cap de poc temps, catalans i parlen la llengua catalana amb normalitat i naturalitat. Gràcies a la immersió lingüística.

Alguns partits polítics, com Ciudadanos, han donat suport a les queixes de tres famílies que reclamaven l’ensenyament en espanyol. Però no han donat mai suport als milers de famílies que demanen l’ensenyament en valencià. Aquests partits volen destruir el predomini del català a l’únic lloc on, després de trenta-cinc anys de democràcia, existeix: l’escola. No n’hi ha cap més. Ni a la televisió, ni als negocis, ni a la medicina, ni a la justícia, ni a la premsa… domina la llengua del país.

Aquest és un atac molt greu que no ens pot deixar indiferents, tant si tenim fills com si no. Perquè les conseqüències afectaran la vida quotidiana de tots els catalans. Si no fem que els nens aprenguin en català, després no podrem demanar ser atesos en català quan anem a les botigues, als supermercats, al metge, al restaurant…

El català està patint un procés de substitució al seu propi territori. I aquest procés no és pas natural. Hi ha un estat, l’espanyol, que fa servir tot el seu poder polític per afavorir l’única llengua que considera important, l’espanyola. No hi ha cap justificació demogràfica: gairebé tots els immigrants del Marroc parlen amazic i bona part dels immigrants sud-americans tenen una llengua materna diferent de l’espanyol (guaraní, aimara, quítxua). La llengua catalana ja ha rebut agressions serioses a les illes Balears, al País Valencià i a la Franja. Ara toca Catalunya.

I què podem fer nosaltres? Primer, parlar sempre en català. Perquè la indiferència ens mata. Ells no són pas indiferents i no és igual parlar en català que en espanyol. De la nostra tria depèn que el català sobrevisqui.

Segon, fer servir el dret ciutadà de petició al Parlament. És l’únic mitjà legal que tenim per aturar una llei que atempta contra el català a l’escola. Cal recollir signatures per exigir als diputats que facin la Llei «Defensem l’escola en català».

El ple de la Sala Contenciosa Administrativa del TSJC aviat obligarà la Generalitat a fer l’ensenyament en espanyol. Només podrem salvar la immersió lingüística si el Parlament de Catalunya fa una llei que digui que el català és l’única llengua de l’escola. És per això que s’ha posat en marxa la campanya «Defensem l’escola en català», la qual pretén que el Parlament de Catalunya voti a favor de la Proposició de Llei. I per fer-ho possible, cal un nombre de persones que ho demanin. És per això molt important que signem a favor de la proposta. A Vinyols ho podem fer a través de l’AMPA de l’escola, i ben aviat es mirarà d’habilitar algun punt fix de recollida de signatures. També aquells que estiguin interessats a recollir signatures es poden apuntar al lloc web www.escolaencatala.cat.

Què diu la Proposició de Llei «Defensem l’escola en català»? (en un marc)

Article 1.
El català, única llengua vehicular del sistema educatiu.
Article 2.
El català, única llengua de la comunitat educativa ad intra i ad extra.
Article 3.
Els estudiants universitaris tenen dret a cursar totes les assignatures en llengua catalana, sens perjudici que aquestes assignatures també es puguin oferir en altres llengües.
Article 4.
El català, única llengua d’acollida de tot l’alumnat nouvingut.
Article 5.
El català, única llengua dels docents, sens perjudici d’allò establert a l’àmbit universitari.
Article 6.
Creació d’un òrgan específic d’aplicació, avaluació i orientació per garantir el compliment d’aquesta Llei.
Article 7.
Aplicació a l’aranès en els casos legalment establerts.

Una campanya que ara és més necessària que mai, quan tenim un Govern que pacta amb els enemics de Catalunya i quan rebem fins i tot els atacs interns dels quintacolumnistes infiltrats en la policia catalana que provoquen la vergonya i el rebuig de tot un país. I tu, ja has signat?

2 comentaris a “Defensem l’escola en català!”

  1. Reescrñibelo ha dit:

    T’adones que el que diu l’article 7 es excatament allò del que us queixeu que fan des de Madrid amb el català?

  2. utòpiq ha dit:

    Que coi t’empatolles tu ara?

    L’article 7, fa referència als casos legalment establerts. I aquesta legalitat fa referència a l’Estatut, que reconeix l’aranès com a llengua pròpia de la Val d’Aran.

    En canvi, el que fan a Madrid és no respectar que el català és la llengua pròpia de Catalunya.

    Quina similitud hi veus entre el tracte que Catalunya dóna a l’aranès i el tracte que Espanya dóna al català?

Deixa el teu comentari

Has d'identificar-te per escriure un comentari.