Els bons programadors

Els bons programadors són aquells als que els agrada el que fan. Això és justament el que sempre he pensat i és la mateixa reflexió que llegeixo en un apunt d’en Gallir arran d’una entrevista a un tal Scott Rosenberg.

En Rosenberg diu:

Els programadors són programadors perquè els agrada ser-ho.

Amb aquesta afirmació no hi estic totalment d’acord, però sí corroboro el perquè de la frase. Rosenberg diu que la programació es difícil i en Ricardo afegeix que és abstracta i complexa. Es per això que diuen que una feina així només la pots fer si t’agrada, amb el que estic d’acord, però no crec que es pugui dir sense tenir en compte la quantitat de gent que hi deu haver treballant a disgust.

Durant la carrera no t’hi fixes, però amb el temps te n’adones que molts companys no havien programat mai abans d’entrar a la universitat, i tampoc ho feien fora de les hores justes que necessitaven per aprovar les assignatures.

Jo vaig fer la carrera perquè m’agradava*, em divertia fent programets o dissenyant webs que mai veien la llum, l’auto-aprenentatge natural. En canvi, molts dels companys eren allí perquè la indecisió els havia guiat a la informàtica, fet que no critico, ja que de vegades et toca escollir quan encara no tens clar allò que vols.

Segurament molts d’aquests indecisos han acabat estimant això d’escriure línees de codis estranys que no signifiquen res per la teva parella o amics, però per desgràcia alguns acabaran treballant en allò que no els convenç.

Em mereixen tot el respecte i per descomptat no estic dient que no siguin bons programadors, però sí que és més difícil que destaquin en allò que fan si no gaudeixen fent-ho.

Així que faig meus i adapto dos dels lemes del Ricardo:

Lema #1: Si no t’agrada programar difícilment seràs un bon programador, a no ser que canviïn els teus gustos.

Lema #2: Quan un fa allò que li agrada, ho fa tan bé com pot; cometrà molts errors, però aprendrà d’ells fins al punt de divertir-se.

*Aclaració: vaig estudiar Enginyeria Tècnica en Informàtica de Gestió i m’hagués agradat més poder fer el Graduat Multimèdia, que tot i no ser un títol homologat, m’atreia més per estar més dedicat a la programació web, la fotografia, l’edició de vídeo digital, etc. Però la despesa total necessària per a aquest títol era de més d’un milió de pessetes a l’any, un obstacle important per l’economia familiar. Amb tot, n’estic satisfet d’haver fet la carrera que he fet.

8 comentaris a “Els bons programadors”

 1. polromeu ha dit:

  No em fotis que estic fent la mateixa carrera que tens tu … la mare del tano …
  Aquest juny presento el TFC. :)

 2. Utopiq ha dit:

  Ves quina casualitat!

  Doncs sí xiquet, la tècnica de gestió a la URV, i estic fent la superior a la UOC. Però últimament m’he cremat una mica, no tinc temps per res i almenys durant un semestre descansaré d’estudiar per primer cop a la vida.

  Suposo que ja no pot ser, però si estiguessis a temps, et recomanaria anar d’Erasmus fer el projecte, jo ho vaig fer a Eslovènia i et puc assegurar que repetiria ;)

 3. polromeu ha dit:

  Males notícies.
  M’acabo de matricular del TFC i de la optativa que em quedava per fer (EUPMt).
  A més a més, treballo 7 dies a la setmana (d’11 a 4 aproximadament), així que em resultaria impossible deixar-ho.
  No dic que no m’atrau la idea de pirar-me d’aquí, hi ha coses que, sols amb aquesta distància física, crec que aconseguiria deixar realment endarrere.
  Ho de la superior també m’atrau però és que m’haig de posar les piles amb el curro, que ja em toca sortir del niu (no parlo de quelcom literal, si més no una independència econòmica).
  De totes maneres, gràcies pel consell.

 4. minyu ha dit:

  En aques cas és difícil generalitzar…

  Mira’m a mi, informàtic i per no tenir no tinc ni ordinador propi… i he de robar el de la feina els caps de setmana si vull fer-lo servir.

  Jo mai he picat una línia de codi fora dels estudis o feina, i això no vol dir que no disfruti “picant”, simplement no hi he dedicat mai més temps del necessari. Això sí, quan disfrutes és perquè fas el que vols, i la majoria de vegades el que has de fer i el que t’agradaria fer, no és el mateix.

  Ah, i em considero un bon programador.

  Ah, i jo també volia anar a Eslovènia d’Erasmus, però un cabró em va prendre la plaça i vaig haver d’anar a Alemanya.

 5. polromeu ha dit:

  Què té Eslovènia ? Uns el recomanen, els altres rencorosos per no haver-hi anat … a part de fred … què més hi ha ? Eslaves ?

 6. Utopiq ha dit:

  minyu, de tercer cognom et podries posar atípic.

  Les regles o afirmacions, mai són certes al cent per cent i pel que hem “picat” junts, puc dir que et considero un bon programador. I que consti que en cap moment he dit que perquè a mi m’agradés de fa temps ho sóc, simplement em remeto als 2 lemes.

  Que té Eslovènia? Doncs Pol, té que els dos voliem anar d’Erasmus i ens havien dit que la ciutat on hi ha la facultat, Maribor, era Bueno-Bonito-Barato:

  • Bueno: facilitats per fer el projecte i cap problema per aprovar-lo.
  • Bonito: un país nou, diferent, amb neu, bona cervesa i bon vi. I si tenies intencions més carnals, doncs també hi ha eslovenes i noies Erasmus de tota Europa.
  • Barato: el nivell de vida és més baix i en principi és molt més barat que altres alternatives que teniem, com Alemanya o Escòcia.

  No sé si vas visitar l’enllaç que et vaig posar a l’anterior comentari, però es un petit recull del que pot ser una estada d’Erasmus a Maribor.

 7. JOrdi ha dit:

  Ei, que jo fora de la carrera poc codi vaig picar, i fora de la feina poca cosa faig. Alguna cosa en PHP quan poso el Linux (comptades ocasions últimament).

  Jo sóc més humil i deixo als companys que em valorin com a programador. Tot i que últimament semblo el senyor Llop “Soluciono problemes” xDD.

  I m’agrada el que faig, perru!! XDD

  Una abraçada.

 8. Utopiq ha dit:

  Quan vaig escriure l’apunt no pensava pas en cap de vosaltres, ja ens coneixem i sabem qui penca i penca bé.

Deixa el teu comentari

XHTML: Pots utilitzar aquestes etiquetes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>