Els 3 micos savis de Nikko i les múltiples interpretacions

Els 3 micos savis de Nikko

Jo havia vist moltes vegades la representació de tres simis, o individus, o algun tipus de ninot fent com aquestes tres mones: una es tapa els ulls, l’altre la boca i la tercera l’orella. Jo coneixia una interpretació, probablement errònia, que interpreta aquesta imatge com el símbol de la censura. És a dir, no pots parlar lliurement, no pots escoltar lliurement i no pots observar lliurement.

Segurament no és la correcta, però el que és segur és que hi han més interpretacions, per exemple la que mitjançant les tres figures expressa passotisme envers el que t’envolta, “no vull parlar, ni escoltar, ni veure”; em desentenc de tot i així m’evito marrons. N’hi ha d’altres que diuen que les mones representen la discreció, o d’altres la por absoluta.

La imatge que veieu dels tres micos tallats en fusta és una fotografia que vaig fer al santuari de Toshogu (1636), construït en honor de Tokugawa Ieyasu, a Nikko, al nord de Tokyo. I és la imatge original de la llegenda, d’aquí sorgeixen totes les altres representacions i teories.

Les informacions que vam veure allí mateix, parlaven de que el significat era que les mones representaven el camí cap a la saviesa evitant el Mal: no escoltant maldats, no veient maldats i no dient maldats. En canvi, sembla que està més estesa una altra interpretació:

Els Tres Micos Savis o Místics, que es tapen amb les mans respectivament els ulls, orelles i boca, provenen d’antigues llegendes xineses que es van difondre al Japó amb l’arribada de l’escriptura en el segle VIII.

Diu la llegenda, que els tres micos eren els missatgers enviats pels déus per delatar les males accions dels humans amb un conjur màgic, amb el qual cada un tenia dues virtuts i un defecte, i es representaven en el següent ordre:

  • Kikazaru: representat com el mico sord, era l’encarregat d’utilitzar el sentit de la vista per observar tot aquell que realitzava males accions per transmetre a Mizaru mitjançant la veu.
  • Mizaru: era el mico cec. No necessitava el seu sentit de la vista, ja que s’encarregava de portar els missatges que li explicava Kikazaru fins al tercer mico, Iwazaru.
  • Iwazaru: el tercer dels tres micos era el mico mut, Iwazaru, que escoltava els missatges transmesos per Mizaru per decidir la pena dels déus que li cauria al desafortunat i observar que es complís.

Sigui quina sigui la correcta, que tan me fa, em va fer gràcia topar-me amb l’origen de tota la història sense esperar-ho, perquè no sabíem pas que estaven enmig del temples que anàvem a veure.

3 comentaris a “Els 3 micos savis de Nikko i les múltiples interpretacions”

  1. Un estiu per a conillets suïcides | utupia ha dit:

    […] Personalment, no ha sigut el millor dels meus estius, hi han hagut alts i baixos. Vaig tenir la sort de poder viatjar a Japó a principis d’any o sigui que aquest estiu no hem anat gaire lluny, això sí, aprofitant tot el sol i platja que hem pogut. Hem anat a sopars i festes amb amics, a bons concerts, a balls de festa major, a tiberis en parella a restaurants deliciosos… això han sigut els bons moments. Sense oblidar la manifestació del 10J, aquest també va ser un gran dia per recordar. […]

  2. 5è aniversari | utupia ha dit:

    […] Del viatge que vaig tenir la sort de poder fer a Japó, malauradament poca cosa n’he publicat al blog. De moment només vaig il·lustrar la seva extrema pulcritud i el mite dels tres micos savis de Nikko. Qui saps si més endavant repasso els milers de fotos que vaig fer i en publico alguna que vegi interessant. […]

  3. El cinisme de CiU i PP de Sant Joan Despí « Sant Joan Despí ha dit:

    […] De primer, m’ha vingut al cap la imatge dels “Tres micos savis” , el que no hi veu, el què no hi sent i el que no parla. No es veu ni s’escolta el patiment i la preocupació de la gent de la nostra ciutat i, per dir segons quines coses, més valdria tenir la boca tancada. Sé que aquest no és el significat real, que té més a veure en la recerca de la saviesa, tan de bo aquesta ens iluminés a totes i tots plegats. […]

Deixa el teu comentari

Has d'identificar-te per escriure un comentari.