La Casa He-He

Casa He-he

Sempre m’han cridat l’atenció les rajoles decorades amb motius tradicionals. Els antics abeuradors -malauradament ja enderrocats- del meu poble n’eren plens, cadascún constava d’un típic refrany català i la seva representació gràfica, amb aquest estil tan antigament peculiar. Segurament encara n’hi han en alguna casa, però van desapareixent.

Aquesta de la imatge la vaig veure a Vallibona, un petit poblet de muntanya, de la comarca dels Ports al País Valencià. Anàvem passejant i allí estava ben encastada en el que sembla un petit porticó. La llàstima és que em vaig quedar amb les ganes de saber-ne el significat, la amiga que té casa al poble no en sabia res i a qui vaig preguntar tampoc em van saber dir d’on devia venir aquest nom HE-HE ni els sonava pas que fós un renom de la vila.

Per desgràcia tot un misteri, perquè almenys a mi em semblaria ben graciós com a renom familiar els He-he (els que sempre reien?). En conec alguns com el meu, de ca l’Anton de l’Hort, o d’altres com de cal Guixer, de cal Saler, de ca la Txantxa, de cal Boter o de cal Porronet. Però a aquest no aconsegueixo aclarir-lo, vés a saber si els de la casa aquesta eren els antics bufons de la comarca o se’n fotien de tot el que passava per davant de casa seva.

Artista: segons intueixo, sembla que l’autor de la il·lustració és n’Esteve Vic de Can Fontonola.

Deixa el teu comentari

XHTML: Pots utilitzar aquestes etiquetes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>