Cançó de l’estiu 2007

Just des d’ahir que ja som oficialment a l’estiu i la xafogor matadora que estic patint ho confirma (m’he de comprar un trasto d’aquests). Una de les conseqüències immediates és l’aparició, espontànea o no, d’una cançó que ens trepanarà el cervell acompanyarà durant l’estiu de forma insistent i continuada.

Des de fa unes setmanes ja n’hi que es van deixant sentir, sobretot per televisió i Internet, de cara a ser clarament la que més politonos i recaptació en general aconsegueixi. Així que se m’ha ocorregut fer una llista de candidates totalment divendril, on no hi ha grans figures com Georgie Dann o King Africa, però on hi tenim un mega-crack com el Koala.


La primera que destacaria és la que està més ben posicionada, ja que segur que a hores d’ara tots l’heu escoltat (per exemple al programa del Buenafuente) i compta amb ingredients que són ideals per a ser la cançó de l’estiu: lletra repetitiva i pujada de to, ritme apegalós i una mossa que es fa de mirar mentre fa que canta. La cantant aquí l’hem conegut com a Tata Golosa i a Itàlia, d’on ella és, com a Romina C, una ballarina molt expressiva. El seu hit és Micromanía. La millor part de la simplista lletra és Chupaíta, no micrófonos. Chupaíta, no micrófonos., desbordant qualitat…


La segona candidata és un producte tan artificial com la primera i ve recolzada per tota la força que li pot donar la potent ValeMusic (la dels triunfitos). El suposat cantant recorda massa al propi Koala i ja l’han triat lleig expressament, però per compensar han col·locat unes sexy-companyes de classe que fan molt bé la feina de florera ballarina. L’artistàs en qüestió és en Jaimito, suposo que emulant el protagonista dels acudits, amb el gran èxit Jaimito is in da house, més electro-tonteria-repetitiva.


El tercer en discòrdia no és un, en són dos i força coneguts. El Koala, que li deu haver agafat gust a això d’escoltar-se pels xiringuitos, i l’entranyable Manolo Escobar, que com tothom deu haver de pagar les seves cosetes i no ha pogut rebutjar una oferta com aquesta. La Universal ha provat de fer el mateix que ja li va donar èxit al Koala i entrar via Youtube a la lluita amb una revisó del Mi carro. L’estil es podria definir com a cutre-heavy-spanish-copla, una nova versió tunejada del clàssic de la música popular espanyola.


Però encara no s’ha acabat, el següent és igual d’artificial però amb un toc de genuinitat. M’explico, és l’aposta del programa Buenafuente que succeeix a l’inclassificable CD del Neng per ser la campiona estival en descàrregues. El tema és Tunéame doctor i ells mateixos l’anuncien i repeteixen setmana rere setmana com a canción del verano i l’interpreten Berto y el Lagarto. És repetitiva i de lletra fàcil, però jo diria que li falta el nosequé per ser una ferma candidata, com podrien ser més pit i cuixa a la lletra i el videoclip, i una base electrònica que la faci sonar més actual.


Per últim una que no crec pas que ho sigui, però que es mereix una menció. És la ja mítica noia del Ponte el cinturón, que va fracasar al programa de Cuatro FactorX, però que en canvi va triomfar a Youtube. Com era d’esperar, en veure l’èxit, els de l’equip ràpidament van preparar el politono i au, qui estigui disposat a pagar per escoltar aquesta peculiar compositora i cantant ja té satisfets el seus desitjos. Com a mínim aquesta si que és totalment original, autèntica i diria que incomparable (si veieu el vídeo no us perdeu el final).

Finalment, com a bonus track, una perla que m’he trobat mentre buscava els vídeos que he enllaçat. Una ex-triunfita que inclús supera les meves baixes espectatives musicals amb els concursants d’aquest programa, ha fet una cançó que ben bé podria ser un anunci d’un anti-polls.

Ah! Després d’aquesta ració de música casposa, si us voleu desintoxicar amb bona música podeu donar un cop d’ull a les recomanacions del Planeta Nicotxan, que últimament n’han fet de molt bones.

Bona revetlla a tots!

4 comentaris a “Cançó de l’estiu 2007”

  1. peire ha dit:

    Tinc una altra candidata que s’està promocionant des de “El Intermedio” de la Sexta:
    ‘No decirle mariquita’ de Juan Valladares
    La podeu trobar a:
    http://www.youtube.com/watch?v=DeCu7UTpJ8o&NR=1

    Veureu que el seu èxit és tal que altres personatges famosos (hitler, eto’o, …) ja li han volgut fer una versió.

    Bona festa Major de Reus !!!
    (je,je,je)

  2. utopiq ha dit:

    Realment, Peire Ganxet ;) , també és una bona perla el temassu del Valladares, llàstima que potser està una mica rovellat de cara a aquest estiu…

    Bona Festa Major de Reus! Però que consti: Gaudí de Riudoms i Cristòfor Colom de Vinyols i els Arcs! :lol:

  3. Cançó de l'estiu 2007, segona tongada | utupia ha dit:

    […] Quan vaig escriure l’anterior llista de candidates estiuenques encara no havia tingut el plaer d’escoltar el gran Verigut, però a partir d’ara mateix passa a ser la meva preferida per amenitzar els tediosos intermedis entre bany i bany a la platja […]

  4. La monga (mansanilla): la darrera joia dels HKI que va per cançó de l’estiu | siknus.cat ha dit:

    […] La meva proposta de cançó de l’estiu (com a mínim a Katalunya) és la nova entrega dels Herois de la Katalunya Interior, o més ben dit, de King Canigó & Daddy Txarnee. Descarregable fent clic aquí, o escoltable fent clic al play: […]

Deixa el teu comentari

Has d'identificar-te per escriure un comentari.