Els misteriosos comentaris quasi-spam

Com ja sabreu el correu brossa o spam en anglès són els missatges enviats massivament, sense el consentiment dels receptors, amb finalitats comercials. O sigui correus-e de publicitat que no hem demanat.

Els que tinguin blog sabran que també existeix l’spam als comentaris i no és pas gens escàs. Aquest humil blog ja ha rebut la desorbitada xifra de 7474 comentaris brossa. És una barbaritat, aproximadament 10 vegades més que els comentaris reals. Afortunadament l’immensa majoria dels comentaris no desitjats me’ls ha filtrat el meu estimat amic Akismet, la resta els anihilat un a un sense compassió.

Fa uns dies em va arribar un comentari a l’escrit del blog que curiosament rep més brossa, em va fer dubtar però vaig respondre’l:

naisioxerloro:
Hi.
Good design, who make it?

utopiq:
Thanks a lot naisioxeloro, I did it myself.
Tinc seriosos dubtes de si aquest comentari és SPAM o no…

És en anglès i no comenta res de l’escrit, estava clar que havia de ser spam. Però en canvi no parlava de Viagra o d’allargaments de titola, ni tenia cap enllaç a una pàgina d’on poder treure’n profit. Vaig contestar-lo, vaig posar l’observació en català sobre el dubte i vaig deixar per un altre moment assegurar-me de si era real o no.

I ara fa poc me’n arriba un altre semblant:

Idetrorce:
very interesting, but I don’t agree with you
Idetrorce

També està en anglès i fa un comentari genèric que fa tan mala espina que queda clar que no parla de l’apunt on està. Però tampoc tenia cap enllaç a l’escrit ni al nom i no parlava de res sospitós. I de la mateixa forma que l’anterior, l’Akismet l’havia deixat passar com si fos de la familia, és molt curiós.

He buscat informació. Del naisioxeloro l’únic que he trobat és que uns 100.000 blogs més han sigut víctimes de l’absurd atac. Del Idetrorce, a més de comprovar que com a mínim hi ha unes 35.000 víctimes més al món mundial, n’he trobat dades més concretes.

En un blog nord-americà diuen que es tracta d’un Commenting Tour de Force, que pel que entenc vindria a ser una competició de comentaris, el que més n’escampa guanya (se suposa que fan servir mètodes automatitzats i no van comentant manualment). El blog no és gaire seriós però l’explicació em sembla coherent.

El que ja dubto és qui és cada participant, perquè si tots competeixen amb la mateixa paraula, com saben qui ha fet cada comentari? L’altra possibilitat és que les paraules competeixin entre si, o potser tot plegat és una presa de pèl i jo estic fent el préssec ara mateix (és molt probable).

Només espero que no es posi massa de moda, o que l’impagable Akismet aprengui a fotre’ls-hi portada als morros a aquests barruts. Sinó tindrem feina afegida. A aquest parell els deixaré de record, ara ja els he tingut uns dies a casa i em fa llàstima matar-los així per les bones, pobrets.

Ara que hi penso, s’acosta el dia dels Sants dels Innocents, se m’acut que això deu ser el més semblat a una llufa digital. Vés a saber.

Un comentari a “Els misteriosos comentaris quasi-spam”

  1. Món Sant Benet, víctimes o creadors d’un nou màrqueting viral? | utupia ha dit:

    […] Ahir mateix van fer un comentari a l’article de les promeses d’en Zapatero. Tan bon punt el vaig veure vaig mal pensar, tenia tota la mala pinta de ser un altre comentari d’spam. És força semblant als que vaig rebre fa unes dies, a diferència de que aquest està escrit en català i conté un enllaç. […]

Deixa el teu comentari

Has d'identificar-te per escriure un comentari.