Manifest en Defensa dels Drets Fonamentals a Internet

Com haureu vist en immensitat de blogs, s’ha publicat un manifest en contra de les intencions de la Sinde, el ZP, l’SGAE i tots els seus amics mafiosos. Que mentre no s’assoleixi l’objectiu o canviï la legislació espanyola, són qui tallen el bacallà pel quen fa a drets d’autor.

No sé d’on ha sorgit el redactat del manifest però en publico la versió en català que he trobat a tot arreu, això si amb uns lleugers canvis per sentir-m’hi còmode, ja que per exemple quan jo parlo de govern em refereixo a la Generalitat i si vull parlar del de Madrid m’hi refereixo com a govern espanyol.

Davant la inclusió en l’Avantprojecte de Llei d’Economia Sostenible de modificacions legislatives que afecten el lliure exercici de les llibertats d’expressió, informació i el dret d’accés a la cultura a través d’Internet, els periodistes, blogaires, usuaris, professionals i creadors de Internet manifestem la nostra ferma oposició al projecte, i declarem que…

1.- Els drets d’autor no poden situar-se per sobre dels drets fonamentals dels ciutadans, com el dret a la privacitat, a la seguretat, a la presumpció d’innocència, a la tutela judicial efectiva i a la llibertat d’expressió.

2.- La suspensió de drets fonamentals és i ha de continuar sent competència exclusiva del poder judicial. Ni un tancament sense sentència. Aquest avantprojecte, en contra del que estableix l’article 20.5 de la constitució espanyola, posa en mans d’un òrgan no judicial -un organisme dependent del ministeri de Cultura-, la potestat d’impedir als ciutadans de l’estat espanyol l’accés a qualsevol pàgina web.

3.- La nova legislació crearà inseguretat jurídica en tot el sector tecnològic estatal, perjudicant un dels pocs camps de desenvolupament i futur de la nostra economia, entorpint la creació d’empreses, introduint traves a la lliure competència i alentint la seva projecció internacional.

4.- La nova legislació proposada amenaça als nous creadors i entorpeix la creació cultural. Amb Internet i els successius avenços tecnològics s’ha democratitzat extraordinàriament la creació i emissió de continguts de tot tipus, que ja no provenen prevalentment de les indústries culturals tradicionals, sinó de multitud de fonts diferents.

5.- Els autors, com tots els treballadors, tenen dret a viure del seu treball amb noves idees creatives, models de negoci i activitats associades a les seves creacions. Intentar sostenir amb canvis legislatius a una indústria obsoleta que no sap adaptar-se a aquest nou entorn no és ni just ni realista. Si el seu model de negoci es basava en el control de les còpies de les obres i en Internet no és possible sense vulnerar drets fonamentals, haurien de buscar un altre model.

6.- Considerem que les indústries culturals necessiten per sobreviure alternatives modernes, eficaços, creïbles i assequibles i que s’adeqüin als nous usos socials, en lloc de limitacions tan desproporcionades com ineficaços per tal que diuen perseguir.

7 .- Internet ha de funcionar de forma lliure i sense interferències polítiques afavorides per sectors que pretenen perpetuar obsolets models de negoci i impossibilitar que el saber humà continuï sent lliure.

8.- Exigim que el govern espanyol garanteixi per llei la neutralitat de la Xarxa a l’estat, davant de qualsevol pressió que pugui produir-se, com a marc per al desenvolupament d’una economia sostenible i realista de cara al futur.

9.- Proposem una veritable reforma del dret de propietat intel·lectual orientada a la seva fi: tornar a la societat el coneixement, promoure el domini públic i limitar els abusos de les entitats gestores.

10.- En democràcia les lleis i les seves modificacions s’han d’aprovar després de l’oportú debat públic i havent consultat prèviament a totes les parts implicades. No és de rebut que es facin canvis legislatius que afecten a drets fonamentals en una llei no orgànica i que versa sobre una altra matèria.

Pel poc que sé, aquest manifest va ser redactat de forma conjunta ha set elaborat de forma conjunta per varis autors ahir mateix, i ningú en té la propietat. Si hi estàs d’acord, difon-lo tant com puguis, al teu blog, la teva web, a les xarxes socials i per tot arreu on puguis. És important que ens fem sentir!

Actualització 4-12-2009: Abans d’ahir es van manifestar els pobrets artistes que estan buscant un pont per viure-hi, ja que els seus ingressos han baixat i ja no els permeten mantenir els xalets de 500m2. Ahir va ser el manifest. Avui alguns populars blogaires espanyols han visitat a la Sinde. I demà hi ha convocades manifestacions en contra de les intencions del govern espanyol d’acontentar artistes i recaptadors de cànons. Sembla que per fi el debat s’ha traslladat d’Internet al carrer, me’n alegro.

Un comentari a “Manifest en Defensa dels Drets Fonamentals a Internet”

  1. Per una Xarxa Lliure | utupia ha dit:

    […] Primer va ser el Manifest en Defensa dels Drets Fonamentals a Internet. I ara, els internautes de l’estat continuen, com és lògic i necessari, les mobilitzacions. I avisen de que aquí no acaba la cosa… Considerem imprescindible la retirada de la disposició final primera de la Llei d’Economia Sostenible del govern espanyol pels següents motius: […]

Deixa el teu comentari

XHTML: Pots utilitzar aquestes etiquetes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>