Per una Xarxa Lliure

Primer va ser el Manifest en Defensa dels Drets Fonamentals a Internet. I ara, els internautes de l’estat continuen, com és lògic i necessari, les mobilitzacions. I avisen de que aquí no acaba la cosa…

Considerem imprescindible la retirada de la disposició final primera de la Llei d’Economia Sostenible del govern espanyol pels següents motius:

1.- Viola els drets constitucionals en els quals s’ha de basar un estat democràtic especialment la presumpció d’innocència, llibertat d’expressió, privadesa, inviolabilitat domiciliària, tutela judicial efectiva, llibertat de mercat, protecció de consumidores i consumidors, entre uns altres.

2.- Genera per a la Internet un estat d’excepció en el qual la ciutadania serà tractada mitjançant procediments administratius sumaríssims reservats per l’Audiència Nacional a narcotraficants i terroristes.

3.- Estableix un procediment punitiu “a la carta” per a casos en els quals els tribunals ja han manifestat que no constituïen delicte, implicant fins i tot la necessitat de modificar almenys 4 lleis, una d’elles orgànica. Això comporta un canvi radical en el sistema jurídic i una font d’inseguretat per al sector de les TIC (Tecnologia de la Informació i la Comunicació). Recordem, en aquest sentit, que l’intercanvi de coneixement i cultura en la xarxa és un motor econòmic important per a sortir de la crisi com s’ha demostrat àmpliament.

4.- Els mecanismes preventius urgents dels quals disposa la llei i la judicatura són per a protegir a tota ciutadania enfront de riscos tan greus com els quals afecten a la salut pública. El govern espanyol pretén utilitzar aquests mateixos mecanismes de protecció global per a beneficiar interessos particulars enfront de la ciutadania. A més la normativa introduirà el concepte de “lucre indirecte”, és a dir: a mi (i a tu) em poden tancar el blog perquè “promociono” a un que “promociona” a un altre que enllaça a un tercer que fa negocis presumptivament il·lícits.

5.- Vam recordar que la propietat intel·lectual no és un dret fonamental contràriament a les declaracions del Ministre de Justícia, Francisco Caamaño. El que és un dret fonamental és el dret a la producció literària i artística.

6.- D’acord amb les declaracions de la Ministra de Cultura, aquesta disposició s’utilitzarà exclusivament per a tancar 200 webs que presumptivament estan atemptant contra els drets d’autor. Entenem que si aquest és l’objectiu de la disposició, no és necessària, ja que amb la legislació actual existeixen procediments que permeten actuar contra webs, fins i tot amb mesures cautelars, quan presumptivament s’estigui incomplint la legalitat. Pel que no queda sinó recelar de les veritables intencions que la motiven, ja que l’única cosa que afegeix a la legislació actual és el fet de deixar la ciutadania en una situació de greu indefensió jurídica en l’entorn digital.

7.- Finalment vam considerar que la proposta del govern espanyol no només és una tudada de recursos sinó que serà absolutament ineficaç en els seus presumptes propòsits i deixa palès l’absoluta incapacitat per part de l’executiu d’entendre els temps i motors de l’Era Digital.

La disposició és una concessió més a la vella indústria de l’entreteniment en detriment dels drets fonamentals de la ciutadania en l’era digital.

La ciutadania no pot permetre de cap manera que segueixin els intents de vulnerar drets fonamentals de les persones, sense la deguda tutela judicial efectiva, per a protegir drets de menor rang com la propietat intel·lectual. Aquesta circumstància ja fou aclarida amb el dictat d’inconstitucionalitat de la llei Corcuera (o llei de puntada de peu a la porta). El Manifest en defensa dels drets fonamentals en Internet, recolzat per més de 200.000 persones, ja va avançar la reacció i demandes de la ciutadania davant la perspectiva inacceptable del govern.

Per a impulsar un definitiu canvi de rumb i coordinar una resposta conjunta, el 9 de gener s’ha constituït la “Xarxa Sostenible” una plataforma representativa de tots els sectors societat civil afectats. L’objectiu és iniciar una ofensiva per a garantir una regulació de l’entorn digital que permeti expressar tot el potencial de la Xarxa i de la creació cultural respectant les llibertats fonamentals.

En aquest sentit, reconeixem com referència per al desenvolupament de l’era digital, la Carta per a la innovació, la creativitat i l’accés al coneixement, un document de síntesi elaborat per més de 100 experts de 20 països que recull els principis legals fonamentals que han d’inspirar aquest nou horitzó.

En particular, vam considerar que en aquests moments és especialment urgents la implementació per part de governs i institucions competents, dels següents aspectes recollits en la Carta:

1.- Els artistes com tots els treballadors han de poder viure del seu treball (referència punt 2 “Demandes legals“, paràgraf B. “Estímul de la creativitat i la innovació”, de la Carta);

2.- La societat necessita per al seu desenvolupament d’una xarxa oberta i lliure (referència punt 2 “Demandes legals“, paràgraf D “Accés a les infraestructures tecnològiques”, de la Carta);

3.- El dret a cita i el dret a compartir han de ser potenciat i no limitat com fonament de tota possibilitat d’informació i constitutiu de tot coneixement (referència punt 2 “Demandes legals“, paràgraf A “Drets en un context digital”, de la Carta);

4.- La ciutadania ha de poder gaudir lliurement dels drets exclusius dels béns públics que es paguen amb els seus diners, amb els diners públics (referència punt 2 “Demandes legals“, paràgraf C “Coneixement comú i domini públic”, de la Carta);

5.- Considerem necessària una reforma en profunditat del sistema de les entitats de gestió i l’abolició del cànon digital (referència punt 2 “Demandes legals“, paràgraf B. “Estímul de la creativitat i la innovació”, de la Carta).

Per tot això avui s’inicia la campanya INTERNET NO SERÀ UNA ALTRA TELE i es portaran a terme diverses accions ciutadanes durant tot el període de la presidència espanyola de la UE.

Considerem particularment importants en el calendari de la presidència de torn espanyola el II Congrés d’Economia de la Cultura (29 i 30 de març a Barcelona), Reunió Informal de ministres de Cultura (30 i 31 de març a Barcelona) i la reunió de ministres de Telecomunicacions (18 a 20 d’abril a Granada).

La Xarxa té previst reunir-se amb representants estatals i internacionals de partits polítics, representants de la cultura i legacions diplomàtiques.

Signat

Xarxa SOStenible
Contacte
Página a Facebook

La Xarxa Sostenible ho som tots. Si vols adherir-te a aquest text, copia’l i difon-lo.

Un comentari a “Per una Xarxa Lliure”

  1. Quart aniversari | utupia ha dit:

    […] Fent el repàs de rigor, durant aquest quart any de vida del blog: vaig reivindicar els drets dels palestins aixafats per Israel, vaig comentar l’esplèndid moment de la música en català, vaig donar veu a una amiga que va patir la brutalitat dels Mossos, vaig anar a Brussel·les a lluitar per la nostra independència, vaig fer pal·lesa la incultura digital d’alguns mandataris locals, vaig dibuixar per expressar-me en contra dels abusos del copyright, i vaig unir-me als que avisen dels perills del control censurador a Internet que vol dur a terme el govern espanyol; entre d’altres coses. […]

Deixa el teu comentari

XHTML: Pots utilitzar aquestes etiquetes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>