301 - Mogut permanentment

Darrerament he enllestit una pàgina web de la que n’havia realitzat i penjat proves anteriorment i en quedava alguna versió anterior, que no arribà a veure la llum, funcionant.

Quan ja havia acabat el que seria la beta de la pàgina, m’en adono que els cercadors ja havien indexat aquestes provatures i apareixien quan es buscaven algunes de les paraules amb les que la gent podria buscar la pàgina.

Llavors m’he posat a buscar una mica d’informació al respecte, ja que hem sonava que hi havia alguna forma de no perdre aquestes posicions aconseguides als cercadors. L’objectiu és preparar una pàgina per a que quan el robot cercador arribi entengui que allí no ha de buscar més i la informació està en un altre lloc.

La millor manera de fer això i dient-li al robot que la pàgina que hi havia allí s’ha mogut definitivament a una nova adreça URL. Així es conserven la classificació que ja es tenia als motors de cerca i els possibles enllaços que hi hagués cap a la pàgina.

I per dir-li això al robot s’ha de fer servir el missatge de redireccionament 301. Quan una pàgina retorna l’error 404, indica que no s’ha trobat la pàgina i en aquest cas el 301 indica que la pàgina s’ha mogut de forma permanent a un altre lloc.

Jo ho he fet creant un script PHP (es pot fer en altres llenguatges) que conté el següent codi, així de fàcil:

<?php
header( "HTTP/1.1 301 Moved Permanently" );
header( "Status: 301 Moved Permanently" );
header( "Location: http://www.nou-desti.com/" );
exit(0); // opcional però recomanable per evitar sortides errònees
?>

Així, si ara es visiten les adreces de les anteriors versions, el navegador redirigeix automàticament la petició a la nova adreça (els enllaços de l’inici no es redigeixen perquè apunten a pàgines no indexades i no redirigides).

La pàgina en qüestió, per cert, és la web d’una associació a la que pertanyo, on els membres som gent del poble que hi participem i ajudem de forma voluntària. És la pàgina de El Replà, de Vinyols i els Arcs, i que té com a principal activitat la publicació d’una revista bimestral.

L’he fet a partir d’un sistema Drupal i basant-me en el tema Spread Firefox, adaptant-ho a les necessitats i funcionalitats requerides.

Podriem dir que està en estat de beta pública (això vol dir que es Web2.0, oi?), perquè encara no s’ha llençat de forma oficial i encara queden per afegir algunes cosetes: informació dels membres de l’associació, afegir contingut, aclarir termes legals, etc.

Per suposat, sou lliures de visitar-la, participar-hi, fer-hi comentaris, criticar-ne qualsevol cosa o simplement donar-hi un cop d’ull.

2 comentaris a “301 - Mogut permanentment”

  1. isaac ha dit:

    Vaig haver de fer alguna cosa semblant quan vaig passar el hosting de iroca.net/siknus a siknus.com. Però no coneixia el 301 i hi vaig posar un “location:” i prou.

    En fi, ja ho sabem per a la pròxima vegada. :)

    He vist que per la web del replà has comprat un .cat, jo també me’n he comprat un fa poc, icon.cat (de Imatge i COmunicació ON-line), per posar els projectes k he anat fent i tot això, rollo més corporatiu que no pas iroca.net.

    Ens anem bloc-en-contactant. :P

  2. Utopiq ha dit:

    Si un .cat, que com veus està redirigit.

    Ja li donaré un cop d’ull quan ho tinguis enllestit el icon.cat, a veure si rutlla ;)

    També tinc comprat el www.viso.cat, encara he de perfilar que en faré.

Deixa el teu comentari

Has d'identificar-te per escriure un comentari.