Programari lliure a l’Administració

Avui al matí, abans d’entrar a la feina, m’he trobat amb una hora tonta, una hora d’aquestes en que no saps que fer perquè no pots fer res productiu ni tampoc massa entretingut. No tenia apunts de la UOC per poder estudiar i tampoc cap encàrrec per fer, així que m’he comprat una revista i me n’he anat a un bar a fer un cafè.

Era una revista d’aquestes de PC’s & Internet, les revistes aquestes ja se sap, cal buscar molt entre la palla per trobar l’agulla útil. Però mira entretenen, i prefereixo comprar-ne una d’aquestes que no alguna de les que són: articles muy interesante + consells per l’home metrosexual + dones lleugeres de roba (que de totes formes no ensenyen massa res).

Al tema, he trobat un article que parlava del programari lliure a l’administració pública. El que he llegit no se si m’ha alegrat o entristit, però m’ha sorprès. En quina de les mal anomenades comunitats autònomes dirieu que es fa servir més el programari lliure? Jo m’hagués jugat el que portava a la cartera -menys de 30€- que era Extremadura. Doncs no!

I per què m’ho pensava? Doncs, com alguns ja sabreu, perquè el govern extremeny impulsa i recolza el desenvolupament d’una distribució pròpia de GNU/Linux, el LinEx. També Andalusia amb Guadalinex, Castella-La Manxa amb Molinux (molt quixotesc el nom), el País Valencià amb Lliurex, i segurament alguna més que no conec.

Per això em sorprèn que precisament tres d’aquests territoris siguin dels que menys utilitzen programari lliure a l’Administració Local. A on s’usa més són als ajuntament de Catalunya, Andalusia, Castella Lleó i Euskadi; en concret poc més del 15%.

Ja és trist que a Catalunya no tinguem distribució pròpia, però vistes les dades no estem del tot malament. El que si és indignant són les xifres tan baixes. Jo penso que les empreses privades i la gent són lliures, o de vegades esclaus, de triar el programari que vulguin utilitzar, però l’Administració no. Per quins set sous, han de fer més despesa en comprar llicències si poden tenir el mateix o millor sense pagar ni un ral pel simple fet d’instal·lar un SO en un ordinador? Aquests diners són de tots i haurien d’estar obligats a promoure i usar programari lliure, que saben que està ben fet, no els costa res i de pas segur que s’en beneficia molta gent.

Si voleu més informació mireu la pàgina 331 d’aquest document o visiteu aquesta web especialitzada.

2 comentaris a “Programari lliure a l’Administració”

 1. Mireia ha dit:

  El Departament d’Educació, ex-Departament d’Ensenyament, fa anar una cosa que es diu “saga” que es per posar les notes dels alumnes i que està a internet, i resulta que per entrar al “saga” s’havia de fer servir el mozilla o com es digui, que amb l’explorer no anava, però al final hi van fer una adaptació per que molts profes hi volien entrar amb l’explorer, que de mozilla o com es digui no en tenim o no el sabem fer anar, vull dir que de vegades la Generalitat ho intenta això del programari lliure però la gent estem acostumats a lo altre, i no he dit res de sexe, au.

 2. Utopiq ha dit:

  Desconec l’aplicació SAGA, i no se si és programari lliure o privatiu, però és molt estrany que no funcionés amb IExplorer. El que devia passar és que com l’IExplorer no compleix els estàndards l’aplicació web no es devia mostrar correctament.

  De totes formes quan es desenvolupa qualsevol web s’ha de procurar que compleixi els estàndards es vegi bé amb tots els navegadors (Mozilla Firefox, Konqueror, Opera, IExplorer…).

  Sinó has provat mai, o no l’has usat durant un temps, et recomano que et descarreguis i provis el Mozilla Firefox, val la pena:
  http://www.mozilla-europe.org/ca/products/firefox/

Deixa el teu comentari

XHTML: Pots utilitzar aquestes etiquetes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>