Ubuntu Dapper Drake

Ubuntu

La notícia no és nova, és de principis de mes, i probablement tot els que siguin usuaris d’alguna distribució GNU/Linux ja n’estaran al corrent. Però aquestes línies no van dirigides a ells, perquè jo poc els puc aportar, no sóc cap entès en el tema, podríem dir que un simple usuari.

La qüestió és, que s’ha alliberat la última versió d’Ubuntu; que és una distribució, és a dir una de les varietats dels sistemes operatius basats en GNU/Linux. És la versió 6.06, i l’han anomenat Dapper Drake. I sembla que té força millores.

Segons diuen aquesta és la millor o una de les millors distribucions mai publicades. Jo n’he provat alguna més i no sé si és la millor però crec que és indiscutible que és la millor per als neòfits, per aquells que no hagin provat o instal·lat mai un sistema lliure.

Fa uns mesos, per exemple, tenia un ordinador vell per casa, i necessitava tindre’l funcionant i amb varies aplicacions que hem servissin de servidor de proves. Doncs bé, diria que em va resultar més fàcil que instal·lar un Windows, bufar i fer ampolles. S’ha d’aclarir que no sempre ha de ser així, però val la pena provar-ho.

Una altra de les raons, és l’idioma, el pots tenir totalment en Català, ho tries quan ho instal·les i llestos. No cal que et posis un pedaç per catalanitzar la interfície, tal i com és necessari amb Windows (per cert, cosa que la majoria de gent no sap ni que es pot fer).

El sistema és gratuït, però això no és cap fet destacable, el que vull dir que a ningú li costa massa tindre la seva còpia il·legal de l’XP, Microsoft no ho posa pas difícil, i no us penseu que és casualitat: els hi interessa, com més usuaris millor.

El que és destacable és que és lliure, programari lliure, i pots fer amb ell el que vulguis i adaptar-lo com necessitis i sense cap limitació que no siguin les pròpies ganes d’aprendre i esforçar-se. I no us penseu que sou cap gos verd si el feu servir, cada dia s’escampa més.

Escric això, però reconeguent que encara no he donat el pas definitiu, que espero donar algun dia, encara sóc usuari de Windows (anant rebaixant el percentatge d’ús tant com puc).

I us parlo d’això sobretot pel següent, fa uns dies vaig veure que es podien demanar els CDs gratuïts de l’Ubuntu i m’hagués semblat molt lleig escriure “ei! que m’han arribat els CDs!!” i no haver donat l’oportunitat de fer-ho a tothom.

Si voleu, encara podeu en aquesta web, només cal que us registreu i demaneu els CDs que vulgueu. Ben bonics, serigrafiats i empaquetats, a la bústia de casa per 0€. Per què no provar-ho? Jo me n’he demanat 10, si algú no pot demanar-los per la raó que sigui, quan m’arribin en puc enviar a qui en vulgui -excepte un, clar-. La web, està en Anglès, si algú té dubtes de com fer-ho, que ho posi als comentaris i es farà el que es podrà.

No podeu esperar i el voleu descarregar? aquí podeu. Teniu ganes de veure quina cara té? doneu-li un cop d’ull. Teniu curiositat per saber una mica de la curiosa història d’Ubuntu? doncs apa, a llegir.

4 comentaris a “Ubuntu Dapper Drake”

  1. isaac ha dit:

    Ubuntu crec que ja és la distribució més instal·lada. No ho sabia que ja hagués sortit. Provaré la versió de 64 bits al pc de casa, que amb lanterior em donava problemes. :)

  2. Utopiq ha dit:

    Mite’l ell! Ja gasta un trasto de 64b, es nota la diferència? és AMD?

  3. isaac ha dit:

    Sí, AMD. Fa temps que no compro Intel…

    Com que utilitzo el Windows no noto diferències. Passo del XP de 64bits… massa problemes.

    Tenia unes ganes de provar-los (els 64)… ja tinc la imatge baixada. Ara quan aconsegueixi un CD verge l’instal·laré. :)

  4. Ja estan aquííííí | utupia ha dit:

    […] Com ja vaig comentar, els vaig demanar a la web oficial de la distribució, si algú en vol em sembla que encara se’n poden demanar; te’ls envien de forma totalment gratuïta a casa. […]

Deixa el teu comentari

Has d'identificar-te per escriure un comentari.