Dignitat i collons

Estelada groga

Jo no vaig votar pas aquell estatut escapçat i capat que es va aprovar en referèndum, però si el poble de Catalunya el va donar per bo, el considero totalment legítim. És per això que sentir la notícia en despertar-me de que els diaris Avui, Regió7, El Periódico, La Vanguardia, Diari de Girona, Diari de Tarragona, Diari de Sabadell, Diari de Terrassa, Segre, La Mañana, El Punt i El 9 Nou havien publicat avui una editorial conjunta en defensa de l’Estatut (o Estatutet) m’ha donat una injecció de positivisme de bon dematí.

Prenguin nota senyors polítics, fins i tot diaris espanyolistes i en llengua castellana com La Vanguardia i el Diari de Tarragona s’han unit a la causa. Si ells han pogut, perquè vostès no es posen d’acord d’una punyetera vegada?

Aquesta acció, tal i com resa el títol de l’editorial, és qüestió de dignitat, i de collons diria jo. Als catalans ens falten collons massa sovint, de tant en tant s’han de posar damunt la taula i demostrar que no te’ls deixes trepitjar.

I un dels que els té quadrats és l’Alfons López Tena, president de la fundació Cercle d’Estudis Sobiranistes i coordinador de les consultes independentistes a Osona, que recentment ha declarat que tot aquell que no s’hi hagin implicat activament, que no s’apropi el dia 13 de desembre a fer-se la foto perquè el farem fora, si és necessari a patades. Així es parla.

Per la seva banda Joel Joan (sovint maltractat també des de Catalunya), l’escriptora Isabel-Clara Simó, el cuiner Santi Santamaria i Sergi López entre d’altres, han presentat avui un manifest de suport a les consultes del 13-D. La gent que malgrat treballar en professions públiques i per tant vulnerables a l’opinió pública, tenen els pebrots de dir el que pensen sense embuts són individus que es mereixen, almenys, tot el meu respecte i admiració.

Així doncs, fotem-hi collons, més rauxa i menys seny. A veure si s’emprenyen de veritat i encara que sigui a puntades de peu, ens fan fora de l’estat espanyol.

I sobretot per la fita històrica que suposa l’editorial catalana d’avui, en publico aquesta còpia i que quedi per a la posteritat utòpica:


Després de gairebé tres anys de lenta deliberació i de contínues maniobres tàctiques que han malmès la seva cohesió i han erosionat el seu prestigi, el Tribunal Constitucional pot estar a punt d’emetre sentència sobre l’Estatut de Catalunya, promulgat el 20 de juliol del 2006 pel cap de l’Estat, el rei Joan Carles, amb el següent encapçalament: “Sapigueu: que les Corts Generals han aprovat, els ciutadans de Catalunya han ratificat en referèndum i jo vinc a sancionar la llei orgànica següent”. Serà la primera vegada des de la restauració democràtica de 1977 que l’alt tribunal es pronuncia sobre una llei fonamental ratificada pels electors. L’expectació és alta.

L’expectació és alta i la inquietud no és escassa davant l’evidència que el Tribunal Constitucional ha estat empès pels esdeveniments a actuar com una quarta cambra, confrontada amb el Parlament de Catalunya, les Corts Generals i la voluntat ciutadana lliurement expressada a les urnes.

Repetim, es tracta d’una situació inèdita en democràcia. Hi ha, no obstant, més motius de preocupació. Dels dotze magistrats que componen el tribunal, només deu podran emetre sentència, ja que un (Pablo Pérez Tremps) està recusat després d’una tèrbola maniobra clarament orientada a modificar els equilibris del debat, i un altre (Roberto García-Calvo) ha mort. Dels deu jutges amb dret a vot, quatre continuen en el càrrec després del venciment del seu mandat, com a conseqüència del sòrdid desacord entre el govern central i l’oposició sobre la renovació d’un organisme definit recentment per José Luis Rodríguez Zapatero com el “cor de la democràcia”. Un cor amb les vàlvules obturades, ja que només la meitat dels seus integrants estan avui lliures de contratemps o de pròrroga. Aquesta és la cort de cassació que està a punt de decidir sobre l’Estatut de Catalunya. Per respecte al tribunal –un respecte sens dubte superior al que en diverses ocasions aquest s’ha mostrat a ell mateix– no farem més al·lusió a les causes del retard en la sentència.

La definició de Catalunya com a nació al preàmbul de l’Estatut, amb la consegüent emanació de “símbols nacionals” (¿que potser no reconeix la Constitució, al seu article 2, una Espanya integrada per regions i nacionalitats?); el dret i el deure de conèixer la llengua catalana; l’articulació del Poder Judicial a Catalunya, i les relacions entre l’Estat i la Generalitat són, entre altres, els punts de fricció més evidents del debat, d’acord amb les seves versions, ja que una part significativa del tribunal sembla que està optant per posicions irreductibles. Hi ha qui torna a somiar amb cirurgies de ferro que tallin de soca-rel la complexitat espanyola. Aquesta podria ser, lamentablement, la pedra de toc de la sentència.

No ens confonguem, el dilema real és avanç o retrocés; acceptació de la maduresa democràtica d’una Espanya plural, o el seu bloqueig. No només estan en joc aquest o aquell article, està en joc la mateixa dinàmica constitucional: l’esperit de 1977, que va fer possible la pacífica Transició. Hi ha motius seriosos per a la preocupació, ja que podria estar madurant una maniobra per transformar la sentència sobre l’Estatut en un verdader tancament amb pany i forrellat institucional. Un enroc contrari a la virtut màxima de la Constitució, que no és altra que el seu caràcter obert i integrador. El Tribunal Constitucional, per tant, no decidirà únicament sobre el plet interposat pel Partit Popular contra una llei orgànica de l’Estat (un PP que ara es reaproxima a la societat catalana amb discursos constructius i actituds afalagadores). L’alt tribunal decidirà sobre la dimensió real del marc de convivència espanyol, és a dir, sobre el més important llegat que els ciutadans que van viure i van protagonitzar el canvi de règim a finals dels anys setanta transmetran a les joves generacions, educades en llibertat, plenament inserides en la complexa supranacionalitat europea i confrontades als reptes d’una globalització que relativitza les costures més rígides del vell Estat nació. Estan en joc els pactes profunds que han fet possible els trenta anys més virtuosos de la història d’Espanya. I arribats a aquest punt és imprescindible recordar un dels principis vertebradors del nostre sistema jurídic, d’arrel romana: Pacta sunt servanda, els pactes s’han de complir.

Hi ha preocupació a Catalunya i cal que tot Espanya ho sàpiga. Hi ha alguna cosa més que preocupació. Hi ha un creixent atipament per haver de suportar la mirada irada dels que continuen percebent la identitat catalana (institucions, estructura econòmica, idioma i tradició cultural) com el defecte de fabricació que impedeix a Espanya assolir una somiada i impossible uniformitat. Els catalans paguen els seus impostos (sense privilegi foral); contribueixen amb el seu esforç a la transferència de rendes a l’Espanya més pobra; afronten la internacionalització econòmica sense els quantiosos beneficis de la capitalitat de l’Estat; parlen una llengua amb més pes demogràfic que el de diversos idiomes oficials a la Unió Europea, una llengua que en lloc de ser estimada, resulta sotmesa tantes vegades a l’obsessiu escrutini de l’espanyolisme oficial. I acaten les lleis, per descomptat, sense renunciar a la seva pacífica i provada capacitat d’aguant cívic. Aquests dies, els catalans pensen, sobretot, en la seva dignitat; convé que se sàpiga.

Estem en vigílies d’una resolució molt important. Esperem que el Constitucional decideixi atenent les circumstàncies específiques de l’assumpte que té entre mans –que no és sinó la demanda de millora de l’autogovern d’un vell poble europeu–, recordant que no existeix la justícia absoluta, sinó només la justícia del cas concret, raó per la qual la virtut jurídica per excel·lència és la prudència. Tornem a recordar-ho: l’Estatut és fruit d’un doble pacte polític sotmès a referèndum. Que ningú es confongui, ni malinterpreti les inevitables contradiccions de la Catalunya actual. Que ningú erri el diagnòstic, per molts que siguin els problemes, les desafeccions i les contrarietats. No som davant d’una societat feble, postrada i disposada a assistir impassible al deteriorament de la seva dignitat. No desitgem pressuposar un desenllaç negatiu i confiem en la probitat dels jutges, però ningú que conegui Catalunya posarà en dubte que el reconeixement de la identitat, la millora de l’autogovern, l’obtenció d’un finançament just i un salt qualitatiu en la gestió de les infraestructures són i continuaran sent reclamacions tenaçment plantejades amb un amplíssim suport polític i social. Si és necessari, la solidaritat catalana tornarà a articular la legítima resposta d’una societat responsable.

5 comentaris a “Dignitat i collons”

 1. vidi ha dit:

  Tot això del 13-D ens està donant força a tots. Tant de bo que el tribunal constitucional espanyol tombi aquest estatut de pa sucat amb oli que ens van rebaixar a base de bé amb el ribot. El dia de la nostra llibertat estarà més a prop.
  visca la terra lliure!

 2. Pep ha dit:

  Totalment d’acord: si tomben l’Estatutet ens donaran una empenta més cap a la independència.

 3. utòpiq ha dit:

  vidi, Pep, per descomptat que una sentència contrària provocarà indignació i potser convertirà en independentista a més d’un. Però jo crec que l’estratègia que tenen és la de retallar lo justet, lo justet per no dir que “se l’han petat” però per deixar-lo sense les poques coses bones que té.

  Llavors hi haurà indignació, però no massa, i qui dia passa any empeny. Espero equivocar-me i que el poble català demostri tenir-los ben posats.

 4. Pep ha dit:

  He llegit (però ara no trobo l’enllaç) que volen retallar alguns articles d’altres estatuts autonòmics que ja havien aprovat. Suposo que han vist que resulta incoherent prohibir aquí articles que, calcats lletra per lletra, han aprovat a altres autonomies. Retallen drets de tothom abans que concedir-nos-els a naltros.

 5. utòpiq ha dit:

  Són capaços de perdre-hi per alguna banda per tal de fotre a Catalunya, això mai falla.

Deixa el teu comentari

XHTML: Pots utilitzar aquestes etiquetes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>