La Seva

Ja fa mesos que TV3 m’està inflant allò que no sona, així de clar. Fa un temps sentia que aquell canal era l’últim refugi on podia informar-me de l’actualitat del meu país, des d’una visió catalanocèntrica, és a dir que aquell era un lloc un es parlava de les coses que afectaven al Principat i els Països Catalans i des de la nostra visió. Però ara ja no és així, ja fa un temps que ens l’han fotut.

Víctor Alexandre ja se’n va adonar i ho va reflectir en el seu llibre TV3 a traïció:

Amb “TV3 a traïció” pretenc explicitar el missatge subliminar que TV3 amaga darrere de noms, paraules, frases, enunciats i definicions d’aparença innocent; un missatge que es transmet a través de formes verbals com ara “a la resta d’Espanya…”, “a tot Espanya…”, “en el conjunt d’Espanya…”, “els espanyols fem…”, “els espanyols diem…”, “els espanyols consumim…”. També hi ha una mitjana d’informació espanyola superior a la catalana (de vegades, en minuts, de 31 a 2). Així, tant si es parla de dones maltractades, de vídues, de discapacitats o d’horaris comercials, el referent sempre és espanyol, mai català. Això significa que no hi ha dones maltractades catalanes sinó dones maltractades espanyoles; no hi ha vídues, ni minusvàlids, ni horaris catalans, tots són espanyols.

El més greu és que la indefensió del telespectador davant aquests paranys acostuma a ser total, ja que com més veu TV3 més s’integra en l’univers mental que la cadena crea per a ell. D’aquesta manera, acabem trobant normal la degradació progressiva de la llengua i la conversió sibil•lina de TV3 en una emissora bilingüe, fins al punt que ja és impossible mirar-la sense saber espanyol. Una altra tècnica espanyolitzadora la trobem també en la tria de notícies destinades a fer que els catalans sentin Catalunya no pas com una nació, sinó com una regió d’un únic país que es diu Espanya. Consisteix a inserir notícies de Burgos, Toledo o Màlaga, sense cap connexió amb Catalunya, amb l’única intenció de fer-nos sentir aquestes ciutats com una part de la nostra realitat nacional. Espero que, llegint el llibre, els catalans s’adonin de la magnitud de la rentada de cervell que el Partit Socialista ens practica dia rere dia sense ni tan sols alçar-nos del sofà. Em pregunto si a partir d’ara podrem veure TV3 amb els mateixos ulls.

Una de les coses que més ràbia em fa, és el que explica un dels lectors i que a mi també em succeïx: Fa mesos que em queixo d’aquest fet amb la família, amb les amistats, i sempre em diuen que sóc un exagerat, que veig fantasmes per tot arreu… Almenys amb aquest llibre, tenim arguments sòlids i exemples clars amb que defensar-nos i tal vegada obrir-los els ulls.

Personalment, hi han detalls que últimament m’han fet bullir la sang, com la incorrecció ortogràfica i verbal, un clar exemple n’és l’ús indiscriminat d’una paraula incorrecta en els informatius, ‘vivenda‘, la catalanització del mot ‘vivienda‘. Si existeix ‘habitatge’, perquè pebrots han de fer servir una barbarisme?

També m’indigna el menyspreu al nostre govern qualificant el govern espanyol com a govern central. Si el govern espanyol és el central, la Generalitat que és? el govern perifèric?

I aquest matí, ja ha sigut massa. He vist un moment el Matins d’Estiu i ja n’he tingut de sobres. Dos tertulians i la presentadora, Ariadna Oltra, parlant sobre si ens n’alegrem de la victòria de la selecció espanyola. Han trigat poc a dir que sí, que se’n alegren molt, que sempre han seguit la selecció espanyola i tots ens n’hem d’alegrar. Qui pebrots són ells per dir-me que he de sentir? Després han mostrar els percentatges a la pregunta de si ens n’alegràvem, i un 70% ha deia que no. Perquè això no es reflecteix a la taula de debat? Perquè no hi ha independentistes a les taules de TV3?

Per postres, acabo de posar una estoneta a El Club, i debatien del mateix! He vist que dels que hi havia a la taula l’únic que podia representar la meva opinió era el Manel Lucas, però no he arribat a sentir-lo, quan el Víctor Amela ha agafat el micròfon per banda ja m’ha fet tancar la TV. Tot ell és nacionalisme espanyol i anti-nacionalisme català, no parla el català a casa perquè creu que el castellà està perseguit, quan va 8TV parla en castellà tot i que li parlin en català (això de moment no li deixen fer a TV3) i ens acusa als nacionalistes catalans de tenir complexes, problemes i odi. Una cosa no li puc negar, quan el sento em foto ben negre.

I que dir del Telenotícies, del protagonisme que li donen a l’Alonso ni en parlem (a Astúries veuen TV3?), del seguiment aclaparador de la selecció espanyola tots n’hem estat testimonis, i el tracte igualitari que donen als esportistes catalans i espanyols es fa palès cada Telenotícies.

El rentat de cervell que se li està fent a la Corporació és evident, l’últim episodi és la no renovació d’Antoni Bassas, de reconegut perfil nacionalista (no pas independentista). Sempre ens quedarà RAC1, diuen alguns, però cal recordar que el Conde de Godó no es precisament catalanista i la cosa es pot espatllar de la nit al dia.

Està clar que la crosta nacionalista de TV3 quasi està arrencada del tot, felicitats socialistes, felicitats PSC! ERC, penseu fer alguna cosa o us ho mireu amb crispetes i el cul ple de vaselina?

Ja no és La Nostra, ara és la Seva. Sincerament, ja no sé quines notícies mirar-me, algú sap si Vilaweb TV té previst crear un canal de televisió digital?

15 comentaris a “La Seva”

  1. Enric I. Canela ha dit:

    Això de què sempre ens quedarà RAC1 no ho dic en to alegre, però la fuga d’oïdors cap a RAC1 és notable, per què?
    La “nostra” fa aigües i com bé diu, això és pot espatllar encara més. Com diu Murphy, somriu que demà pot ser pitjor.

  2. vidi ha dit:

    sí, joan, tens tota la raó del món. cada dia més aquesta és una televisió espanyola que fa una bona part de la seva programació en català. diríem que és una televisió constitucionalista i autonomista. el seu referent sempre és espanya i el principat no és només que una part de l’Estat espanyol. Realment, fa fastic!! Ja només cal pensar amb el nom que porta: Després de TVE1 i TVE2, evidentment venia el 3!!
    L’única esperança que em queda és que la Terribas arregli alguna cosa, no tot perquè és impossible, però almenys si se n’assabenten a quin país pertanyen ja em donaré per satisfet.
    anhelo una televisió que el seu referent sigui el país complet de fraga a l’alguer i de perpinyà a alacant, on els que surtin a parlar en espanyol o francès siguin trduïts al català, i on les notícies d’oriola, prada de conflent, tamarit de la llitera, palafolls i pollença tinguin el mateix tracte. després ja parlarem de la secció internacional: sòria, donosti, a coruña, estrasburg o oslo.
    en aquest aspecte, l’únic mitja de comunicació que té molt clar el país on té la seva seu social és EL PUNT. Els demés tots són uns botiflers!!!!
    No sé si l’amic Partal té previst res per Vilaweb TV en digital, però sens dubte aquesta és l’esperança que ens queda!!

  3. L'illa dels monstres ha dit:

    Sí noi, cada dia això fot més fàstic. He vist començar El Club i n’he tingut prou amb mig minut per tancar la tele per no desesperar-me més. Aquí ha de nèixer alguna cosa tard o d’hora, ja sigui VilawebTV a escala major o qualsevol altra cosa. Espero que a mesura que ens n’anem donant compte tots hi acabem fent alguna cosa.

    Per cert, jo ja fa temps que estic enganxat a RAC1, un racó on sovint m’hi sento a gust. O com a mínim, no m’hi sento atacat.

  4. Darmstadi ha dit:

    Així, amb dos collons! M’alegra veure que també ets del club del que ja no veiem TV3 com a la nostra. De fet jo també he llegit aquest llibre, el problema és que quan en parlo amb els col·legues em titllen d’exagerat i racista perquè, segons ells, vull eradicar el castellà. Però, quantes televisions en castellà hi ha que defensin els interessos de la seva pròpia llengua i quantes n’hi ha que facin el mateix però amb la catalana? Resulta força hipòcrita voler la independència però no creure que som un país com qualsevol altre, no? Primer cal ser país (i tenir consciència de país) i després ja reclamarem el que faci falta. I no em poso a parlar del menyspreu als Països Catalans que fa perquè no acabaria.

    Per cert, veig que amb els comentaris que hi ha fins ara estem tots força d’acord, la muntem nosaltres aquesta televisió?

  5. jodido_por_akismet ha dit:

    Faré un mini-comentari a col·lació d’un dels punts que comentes: Em sembla lloable, al contrari que tu, que es pugui parlar tant català com castellà a “la Seva”; és més, em sembla una demostració de classe i d’honestedat vers la resta de cadenes a nivell estatal. Aquí parlem les dues llengües, i les entenem, i m’enorgulleix saber que puc parlar amb milers de milions de persones d’arreu del món perquè conec un idioma majoritari, al nivell del xinès i de l’anglès.

    Tinc més opiniones, però aquesta és l’única que em sembla digne de plasmar aquí.

    PD: Em sembla que ho vas comentar un dia, que deies que Madrid no volia permetre que la CMT estés a Barcelona, sino que estés a la capital (del país !), i vas fer-hi un agefitó dient: Qui són els separatistes aquí ?. Ho dic bé ?

  6. utopiq ha dit:

    Enric, coincideixo amb tu, jo també soc oient habitual de RAC1, ja només canvio a Catalunya Ràdio pel Grasset i amb prou feines… El que vull dir és que l’emissora pertany a un grup mediàtic, Grupo Godó, que manté la línia actual únicament per raons econòmiques, en el moment en que ja no ho vegin prou rendible ens la poden fotre i deixar-nos amb un pam de nas.

    vidi, totalment d’acord, prou que ho saps. Només et faria l’apunt de que a més d’EL PUNT, l’AVUI també es deixa llegir. No és el mateix, però quan em donen la premsa al TGV, agraeixo que hi sigui.

    Illenc, de moment encara ens prenen per radicals exaltats, ja arribarà el dia en que siguem prou per alçar la veu i que ens sentin a la Plaça Sant Jaume.

    Darmstadi, estaria bé que la societat pugués articular els seus propis mitjans de comunicació, però em sembla que de moment la cosa està complicada… ;)

    Pol, crec que la teva opinió és perquè penses en TV3 com en la TV de Catalunya, i no és així, no hauria de ser així. Des del seus inicis TV3 s’ha vist a tots els territoris de parla catalana, tots els Països catalans. Per tant hem de pensar que hi ha espectadors de TV3 que no entenen el castellà. A Perpinyà o Prada del Conflent també són bilingües, parlen català i francès, però no entenen el castellà i lògicament es queixen. És per això que s’ha de vetllar per la presència del català a TV3, no diem que no hi ha d’aparèixer el castellà, diem que quan ho faci ha de ser subtitulat per tota aquesta gent. No creus que hi tenen dret? Doncs TV3 s’hi nega.

    PD: Bona memòria, el comentari era arran de l’intent frustrat (políticament) d’OPA de Gas Natural a Endesa. La il·lustrísima presidenta de la comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, va anuciar que Es una mala noticia para la Comunidad de Madrid que la sede de una empresa eléctrica que es multinacional y que es una de las grandes empresas españolas multinacionales se traslade fuera del territorio nacional. “Qui és ara la separatista?” vaig dir en aquell moment.

  7. jodido_por_akismet ha dit:

    Això ho desconeixia, no sabia fins on arribàven els “territoris catalans”; encara que per allà baix n’estiguin retallant el radi d’acció.

    Val, aquí, a la provínica de Barcelona, si veiés algú parlant en castellà i subtitulat en català diria: Però què fan ?

    En aquest punt és quan començaré a pensar: l’Utopiq em va dir un dia que hi ha milers de persones que no entenen el castellà però sí el català, això va per a ells.

    I sí, potser tinc una visió limitada de TV3 (tot i que, sabies que conec a la primera persona que hi va aparèixier?); fins al que m’has explicat era justament això: la TV de Catalunya.

    Gràcies per la informació. Seguirem prenent nota de totes les teves afirmacions per a rescatar-les d’aquí a molt de temps.

  8. Panto ha dit:

    Tampoc hi apareixen comunistes, ni anarquistes, hi han més apariciones de persones de la COPE que de EUiA, que és un partit del govern d’Entesa.

  9. utopiq ha dit:

    pol ;)

    Panto, tens tota la raó. Amb prou feines se’n parla, i quan ho fan sol ser per relacionar-los aldarulls anti-sistema, com en diuen ells. I és ben veritat que la COPE i els seus sequaços tenen més protagonisme a TVC que no pas comunistes o anarquistes, un exemple n’és el programa Àgora del 33.

  10. poper ha dit:

    Fa uns dies que ho comentava i em van dir que era massa enrevessat, però amb la campanya dels 25 anys de TV3, també ens envien un missatge subliminal. Si us fixeu amb la disposició de les lletres: VINT -I- CINC i no pas VINT-I-CINC (amb la tipo que fan servis de pal es veu més clar). Dons ens donen el missatge de 20 + 5, vint anys de convergència i cinc anys de socialistes. Diferenciant clarament els aniversaris, el que celebren son els 5 anys de socialisme a Catalunya i a TV3.

  11. utopiq ha dit:

    Curiós si més no. Potser sí que és massa enrevessat i realment és casualitat, però no hi crec massa en les casualitats. I algú que es guanya la vida creant logotips i imatges, com tu, bé sap que cada detall d’un logo té la seva intenció.

    Ja m’hi fixaré, a veure si també ens l’estan fotent fins i tot amb l’aniversari…

  12. Una indignada ha dit:

    Quanta tonteria.
    Si continues així només voldràs saber que passa al teu poble, i arribarà el dia que només t’interessarà el que passi a casa teva. obrim una mica la ment, no?

  13. Alberto ha dit:

    Indignada, la teva ment obtusa no et deix veure que als catalans tant ens fot Espanya! Per nosaltres és un opressor que no ens deix ser lliures.
    Pels catalanets que voten PSC, sapigueu que el pais s’està enfonsant. TAnt de criticar CIU+ERC i waita ara..a queixar-nos. Eleccions ja.

    Visca catalunya independent !!

  14. Tan difícil és parlar correctament? Tan cobren els lingüistes catalans? | utupia ha dit:

    […] Com diu un dels comentaristes a l’enllaç de la notícia: hem d’aguantar que un periodista digui “topu” per “talp”, o “jutjat de lo penal” per “jutjat penal”, o “tenir por a” per “tenir por de”, o que en citar una frase històrica ho faci en castellà, com “divide i venceràs” quan no hi ha cap problema per dir “divideix i venceràs”? Per mi és inaguantable i un exemple de la poca importància que es dóna també a TV3 a la llengua, és la mini-sèrie recentment emesa Serrallonga, en Bibiloni us explicarà millor perquè. […]

  15. Carlos Sentís ha mort, un altre franquista menys | utupia ha dit:

    […] No només això, sinó que Tv3, la seva, també ha fet el mateix. I per acabar-ho d’adobar a Nació Digital, un diari que consulto -o almenys consultava- força últimament, ha succeït un cas d’autocensura, presumiblement per pressions externs. Però tot i essent així és de ser covards i traïdors. […]

Deixa el teu comentari

Has d'identificar-te per escriure un comentari.